Isbremmar kontra isfjell

Forum der alle registrerte kan delta i en interaktiv dialog med forskerne. Registrering av nye brukere er avsluttet. For mer informasjon om Fimbulisen og forskningsprosjektet, gå til prosjektets hjemmesider.

Moderator: Forskere

Isbremmar kontra isfjell

Innlegg anne.grethe.berge » 25 Jan 2010 00:19

I klassen byrja me å fundera over dette med isbremmar: Vanlege isfjell flyt vel slik at rundt ein tidel av isen stikk over vatnet, men korleis er dette i forhold til isbremmar som er "festa" i land?
8-) :) ;)
anne.grethe.berge
 
Innlegg: 10
Registrert: 09 Nov 2009 14:52

Re: Isbremmar kontra isfjell

Innlegg olenost » 25 Jan 2010 12:37

Hei
Jeg kom akkurat tilbake på jobb i Tromsø i dag. Godt å være hjemme igjen. Ser at dere har en del spørsmål jeg ikke har svart på. Det kommer etter hvert.

Det er rett at isfjell flyter med omtrent en tidel over vann, og det er akkurat på samme måte med isbremmer. Når vi borer gjennom isen, så er hullet delvis oppfylt med vann. Vannstanden i hullet er det samme som havnivået utenfor. Når vi boret gjennom 400 meter med is så var hullet fylt med vann opp til litt over 40 meter under beina våre. Altså var det omtrent 40 meter som stakk over vannet. Og dette er jo en tidel av den totale istykkelsen på 400 meter. Isbremmen beveger seg også opp og ned med tidevannet. Forskjellen på høy og lavvann kan være opp til 2 meter på Fimbulisen. Dette merker vi ikke når vi er på isen, men vi målte det med en veldig nøyaktig GPS.

Det spiller ikke så stor rolle at isen er fast til land, fordi den er veldig tynn i forhold til hvor lang og bred den er. Isen er rundt 400 meter tykk i gjennomsnitt, men den er også 400 kilometer lang. Det vil si at den er 1000 ganger lengre enn den er tykk. Man kan nesten sammenligne det med et papirark. Hvis isen hadde vært 1 ganger 1 meter i utstrekning så hadde den kun vært ca 1 millimeter tykk, altså omtrent som et papirark. Og hvis et slikt ark flyter på vannet så vil du ikke kunne hindre det med å holde det fast i den ene enden. Det er på samme måte med isbremmen. Det hjelper ikke om den sitter fast til land. Den er så lang og tynn at den vil allikevel flyte på vannet.

Takk for spørsmålet :D . Håper svaret var mulig å forstå.

Ole Anders
olenost
 
Innlegg: 10
Registrert: 08 Sep 2009 09:26

Re: Isbremmar kontra isfjell

Innlegg anne.grethe.berge » 07 Mai 2010 15:43

Tusen takk! Oppklarande og grundig!

Anne-Grethe
anne.grethe.berge
 
Innlegg: 10
Registrert: 09 Nov 2009 14:52


Gå til Diskusjon for elever, lærere og forskere

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron