spørsmål

Forum der alle registrerte kan delta i en interaktiv dialog med forskerne. Registrering av nye brukere er avsluttet. For mer informasjon om Fimbulisen og forskningsprosjektet, gå til prosjektets hjemmesider.

Moderator: Forskere

spørsmål

Innlegg 8.-10. klasse » 08 Jan 2010 13:18

Kva har det funne ut så langt?
Har det funne ut det de ville finna ut?
Kva forventa de å finna ut?
8.-10. klasse
 
Innlegg: 5
Registrert: 09 Nov 2009 14:51

Re: spørsmål

Innlegg olenost » 05 Feb 2010 12:28

Hei
Dette var tre korte spørsmål, men svarene her kan fort bli lange.
Vi har vært på en ekspedisjon som har vart i ca to måneder. På ekspedisjonen henter vi inn data, men det er lite vi får tid til å analysere. Hele prosjektet varer i over tre år til og den tiden trenger vi til å analysere alle dataene. Men uansett, noe har vi funnet ut og vi er veldig fornøyd med alt vi har fått gjort. Jeg skal prøve å gi dere et lite innblikk i alt vi har gjort:
Oseanografi:
Planen til oseanografene var å studere havsirkulasjonen under isbremmen. Dette skulle vi gjøre ved å bore tre hull i isbremmen for å komme til havet under. Gjennom isen planla vi å måle salt og temperatur i havet under og å sette ut tre strømmåler-rigger. Alt dette har vi gjennomført, og det er vi veldig fornøyd med fordi vi på forhånd var usikre på om vi ville klare det. Vi har allikevel ikke så mye data med hjem fordi strømmåler riggene samler data nå og vil forhåpentligvis gjøre det flere år framover. Tile neste år vil vi reise ned igjen for å hente dataene fra strømmålerne. Bilder av strømmåler-instrumentene kan dere se på dagboka fra 6. desember. Der ser dere også instrumentet som senkes ned til bunnen for å måle vertikale profiler av salt og temperatur. Disse dataene har vi med hjem og vi har begynt å analysere dem. Sammenligninger med dataene selene har samlet inn viser oss blant annet en del om hvordan havvannet sirkulerer under isen. Dette er det vi har funnet ut så langt. Det er også det vi ville finne ut, men vi vil gjerne finne ut mye mer. Men for å få mer informasjon må vi vente på dataene fra strømmåler-riggene. I mellomtiden tenker vi å sette opp datamodeller for sirkulasjonen under isen. Disse modellene kan vi da sammenligne med dataene når vi får dem. Det er et ganske langtekkelig arbeid det hele og prosjektet varer i tre år til. Så vi forventer å finne ut ganske mye mer enn vi har gjort til nå.
Glasiologi:
Glasiologene har også stort sett samlet inn data og har enda ikke analysert dem. Men de har samlet inn mye data som vi vet vil gi oss masse ny informasjon om Fimbulisen. Jeg lister opp en del av tingene de har gjort:
De har satt ut stakenett for måling av nedbør (snøakkumulasjon) og bevegelse i isen. Dette er rett og slett aluminiumsstaker som settes ned i isen slik at ca tre meter stikker opp over bakken. Bevegelser av disse stakene måles ved hjelp av GPS (vi kommer blant annet tilbake neste år for å se hvor mye de har flyttet seg). Hvor mye det har snødd kan sees ved å måle stangens høyde over bakken når den besøkes neste gang. Forskjellen fra nå til neste gang gir hvor mye det har snødd i mellomtiden.
De bruker radar både for å måle smelting under isen og for å måle isens tykkelse (se dagbok for 22 november). Strukturer inne i isen kan også sees på radaren. Data for smelting av isen kan sammenlignes med målingene i havet under. Det er havet som bringer inn varme til smelting og analyse av data fra havet under gir oss estimater av hvor mye det smelter. Radardataene vil gi oss estimater av smelting som kan sammenlignes med analysene av dataene fra havet. Det er alltid bra med forskjellige metoder å måle det samme på. Dette gir oss en peiling på hvor nøyaktig våre estimater på smelting er.
Glasiologene samler snøprøver og snøkjerner. Dette gir oss blant annet informasjon om hvor mye det snør på Fimbulisen. Dette er veldig viktig fordi vi ønsker å finne ut om isen minker eller øker. Da må vi sette opp et slags isbudsjett. Hvis det snør mer enn det smelter vil isen bli større. Bilder av snøprøve/snøkjerne innhenting finnes på dagboka for 29. november, 16. desember og 31. desember.
Det vi kan si for glasiologenes del er at det er samlet inn mye data spredt over hele Fimbulisen. Det var det vi forventet å gjøre på ekspedisjonen. Hva vi finner ut ved hjelp av dette vet vi ikke enda. Vi må vente til vi har analysert dataene, og det vil ta en del tid. Noe finner vi ut i løpet av våren, men vi må også samle inn mer data til neste år og sammenligne disse med dataene vi har nå for å få hele bildet. Dette vil dermed ta en del tid. Så på dette tidspunktet kan vi si at for glasiologenes del så er det lite som er funnet ut, men vi har hele tiden visst at vi må analysere dataene først så vi hadde heller ikke forventet å finne ut noe på dette tidspunktet. Men vi forventer å finne ut ganske mye i løpet av våren, og enda mer i løpet av neste år.
Ellers så gleder vi oss ganske mye til å frotelle dere om hva vi finner ut etter hvert som det skjer. Som dere skjønner så tar det en del tid, men vi håper dere følger med videre.

Vennlig hilsen
Ole Anders
olenost
 
Innlegg: 10
Registrert: 08 Sep 2009 09:26


Gå til Diskusjon for elever, lærere og forskere

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron